SNS: Dovolili sme si nechať dovládnuť padnutú vládu, výsledkom je kauza daní

21.02.2012 Bratislava

Bratislava 21. februára (TASR) - Kauza chaosu na daňových úradoch je podľa prvého podpredsedu SNS Andreja Danka jedným z dôsledkov chybného rozhodnutia Smeru-SD nechať do volieb pri moci vládu, ktorá stratila dôveru pri hlasovaní o rozšírení eurovalu. \"Jednotliví ministri využívajú svoje posty takmer pol roka na svoju propagáciu, na doriešenie svojich kšeftov a kauza pod vedením ministra financií Ivana Mikloša je toho typickým príkladom,\" povedal na dnešnej tlačovej konferencii Danko.

\"Novela ústavy, ktorú presadil Smer a podpísal prezident, je nešťastím,\" pripomenul s tým, že SNS namiesto toho navrhovala vymenovať do volieb úradnícku vládu. Navyše podľa neho narýchlo prijatá novela ústavy spôsobila rozbitie dovtedajšieho právneho systému. \"Nepoznám v histórii a nepoznám ani v právnom systéme ustanovenie, ktoré sme si my zaviedli do ústavy spôsobom, že necháme dovládnuť padnutú vládu,\" zdôraznil Danko.

Problém, ktorý v dôsledku zavádzania nového systému vznikol na daňových úradoch, je podľa neho dôkazom odborného a morálneho zlyhania ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS), ktorý by v prípade výmeny vlády hneď potom, ako stratila dôveru parlamentu, už pol roka nebol vo funkcii. \"Mikloš by mal zhodiť masku odborníka,\" vyhlásil Danko, podľa ktorého je šéf rezortu financií teoretikom, ktorý riadi krajinu bez skúseností z praxe.

\"Sám som absolvoval niekoľko rokovaní s pracovníkmi daňovej správy. Sú v šoku, sú znechutení. Dnes na vlastnú zodpovednosť podpisujú rozhodnutia, potvrdenia, vyplácajú dane,\" povedal Danko. \"Neexistuje krajina v Európskej únii, ktorá by si takýto chaos pri výbere daní, pri vydávaní potvrdení, dovolila,\" dodal s tým, že chce verejne vyjadriť obdiv práci daňových úradníkov.

\"SDKÚ, ktorá bola symbolom čistoty, lojálnosti, odbornosti, je dnes na pokraji zániku, svojej politickej existencie, pretože ľudia ako Mikloš a Dzurinda morálne, spoločensky absolútne zlyhali,\" zdôraznil Danko, podľa ktorého by mal minimálne minister financií \"okamžite\" odísť zo svojej funkcie.

Podľa podpredsedu SNS sa dnes mal rezort financií zaoberať napríklad otázkami, ako zabrániť podvodníckym odpočtom DPH a nie riešením problému, ktorý si spôsobil sám. Poznamenal, že podvody by sa dali obmedziť aj zmenami legislatívy, napríklad zavedením hornej hranice pre hotovostné platby cez pokladnicu. \"Namiesto toho Mikloš vytvoril jeden chaos, na ktorom budú špekulanti ryžovať,\" povedal Danko. Dodal, že ak bude SNS v ďalšej vláde, nedovolí takýmto ľuďom zarobiť na daňovom chaose.
 

Vyberte región